Scheerfeest en wol verzamelen

Gepubliceerd op 27 mei 2019 om 12:53

Mei en Juni zijn de mooiste maanden voor mijn wol verzameling. De vachten die ik nog had liggen van vorig jaar heb ik flink uitgezocht en degenen die teveel stro bevatten heb ik helaas weg moeten doen naar de wolfederatie, die verzamelen in heel Nederland alle overige wol en maken daar bijvoorbeeld isolatie materiaal van.

Het liefst zou ik alle wol in de buurt houden, maar met deze vachten kan ik helaas niets meer beginnen. Voor spinwol is het Veluwse heideschaap te ruw. Ook ontdekte ik dit jaar dat de wol na een jaar in de opslag, veel van het wolvet verloren is en de vachten daardoor droger zijn geworden, niet ideaal. Het is dus van groot belang, ieder jaar opnieuw wol te verzamelen, voor de verkoop van vachten en voor het bevoorraden van de workshopvachten.

Zodat jullie een prachtige kwaliteits vacht kunnen kopen of maken. Om wol te gaan verzamelen en goed te bewaren, ben ik nu in voorbereiding om lakens te knippen waarin ik de vachten rol. Op het scheerfeest op de grote heide in Ede verzamel ik de meeste wol, van het Veluws Heideschaap. Ik betaal hier per vacht, en dit komt terecht bij de stichting Edese Schaapskudden die in Ede een grote rol hebben bij het instant houden van de Edese kuddes.

Ook verzamel ik vachten in mijn buurt, de doesburger buurt in Ede/Lunteren. Voordeel van hobbyschapen is dat ze veel minder stro en vuil bevatten dan de grote heidevachten. Wist je dat iedere kudde zijn eigen specifieke geur heeft? Ook kun je aan de vachten ruiken of de dieren gezond zijn, wat hun dieet is en zelfs op welke wijze ze worden gehouden. In mijn volgende blog neem ik jullie graag mee in het scheerproces. Ik ga dit jaar voor het eerst ook zelf een scheercursus volgen, om zo in ieder geval mijn eigen schaapjes zelf te kunnen scheren met de hand. <3  …

Reactie plaatsen

Reacties

Brigitte
4 jaar geleden

Hoelang kan je het wol voor vilten bewaren ? Langer dan 5 jr ??