Wat is een Viltvacht eigenlijk?

Een viltvacht is een geschoren schapenvacht, met een achterkant van wolvilt in plaats van leer. 

 

Hoe wordt een Viltvacht gemaakt?

De meeste schapenrassen worden 1 x per jaar geschoren. Als dit op een rustige en nette manier gebeurd dan is de vacht nog redelijk aan elkaar en worden ze direct in een doek gerold. 

Om de vacht toch mooi vast te krijgen is het het mogelijk om de wol vast te vilten. Door middel van een laag gekaarde (uit elkaar geplozen) wol op de achterkant te leggen en daar heel heet water op te gieten, springen de haren open.
Door de vacht op te rollen en veel wrijving te geven grijpen de  haren in elkaar  en krimpen vervolgens door het afkoelen van het water in de vacht. Dan zit de laag vlies muurvast aan de achterkant van de vacht. Zo heb je dus een mooie schapenvacht zonder leer, met een levend schaap in de wei.

Na het vilten wordt de vacht goed gewassen, gedroogd en gekamd.

 

Waarom dier-, en milieuvriendelijk? 

Omdat Viltvrouw alleen gebruik maak van geschoren wol, en alleen wol afneemt van scheerders die scheren op een rustige manier. Ook gebruik ik alleen water en groene zeep in het viltproces en werken we met jute in plaats van plastic. 
Voor het maken van hele grote vachten gebruikt Viltvrouw  een rolmachine. Mijn wens is om deze in de toekomst te vervangen door ezel-kracht in plaats van stroom.

 

Is vachtvilten Vegan?

Nee. Wol is per definitie niet vegan. En binnen een kudde zullen er altijd ramlammeren naar de slacht gaan.  Viltvrouw balanceert haar keuzes op verschillende pijlers; Dierenwelzijn binnen de kuddes, fokbeleid, een rol hebben in het proces van bewustwording binnen een kudde, recyclen van afvalmateriaal (sinds wol zo wordt gezien), het cyclisch werken binnen de natuur. Dit gaat gepaard met voortschrijdend inzicht en Viltvrouw verandert de dingen waar zij dat kan. 

De lunch tijdens de workshops is wel standaard plantaardig. Viltvrouw vind het belangrijk bewustwording te creëren rondom thema's als zuivel en gebruik van dierlijke producten. 

 

Kan ik zelf een vacht uit zoeken/voelen?

Absoluut, er is altijd voldoende keuze uit verschillende rassen, kleuren en grootte. 

 

Heb je ook Cadeaubonnen?
Zowel voor de workshops als de vachten zijn er cadeaubonnen, je kunt dus iemand met een prachtige vacht verrassen, die diegene zelf uit kan kiezen of maken in een workshop.

 

Hou je rekening met dieetwensen op een workshop?
Ja, geef je wensen gerust door bij opgave, binnen het redelijke is er veel mogelijk.

 

Retourneren

Viltvrouw geeft geen geld terug, mocht er iets niet bevallen aan de schapenvacht laat het vooral weten, dan proberen we een oplossing te vinden. Zie bovenstaand kopje ' Neem je vachten terug?'.

 

Betaling workshop 

Workshops dienen bij voorkeur minimaal 2 weken voor de workshopdatum te worden betaald. 

 

Workshop annuleren 

Bij annulering tot twee weken krijg je een waardebon voor een andere workshop of viltvacht. 

Bij annulering binnen een week krijg je een waardebon van 75% van het betaalde bedrag vanwege reeds gemaakte kosten zoals huur lokatie.

Er wordt geen geld geretourneerd. Uiteraard mag je iemand anders in jouw plek mee laten doen.