Viltvachten 

 

Viltvachten zijn geschoren schapenvachten met een achterkant van wolvilt in plaats van leer. De schapen leven dus nog! 


De meeste schapenrassen worden een keer per jaar geschoren. Vroeger verhaarden de schapen uit zichzelf maar door het fokken met schapen voor de wol is het nu zo dat we de schapen een handje moeten helpen door de vacht te scheren of knippen.

Sommige rassen die nog dichtbij hun 'Oer' staan laten zelf nog heel makkelijk hun wol los. Ook is het loslaten van de wol en het juiste scheermoment afhankelijk van het ras, het weer en de tijd van het jaar. 

 

Als de wol op een nette ambachtelijke manier geknipt wordt, valt de vacht aan één stuk van het schaap af. Deze vacht wikkelen we in katoen of jute om het intact te houden en te kunnen bewaren.

 

Voor het viltproces leggen we een laag losse (gekaarde )wol op de achterkant van de vacht en door middel van een eeuwenoude techniek met water, zeep en wrijving vilt de losse wol vast aan de vacht. 
Het hete water zorgt ervoor dat de schubben van de haren openspringen, de zeep geleidt het water, de wrijving zorgt ervoor dat de haren in elkaar grijpen en de afkoeling dat de wol krimpt.

Zo ontstaat een prachtig stevige achterkant, en is de bovenkant precies zoals hij van het schaap afkomt. 

 

Na het vilten wordt de vacht gewassen, gedroogd en gekamd.


Het schaap loopt nog springlevend op de hei en wij kunnen genieten van een heerlijk zachte en warme vacht. 

 

De wol die Viltvrouw gebruikt komt uit een straal van 50 km rondom Arnhem en de gekaarde wol die wordt gebruikt voor het vilt komt uit Friesland.

 

De viltvachten van Viltvrouw zijn daarmee een 100% Nederlands product.